Recensie Guus Bauer – Het Geheim van Treurwegen

Het was voor schrijver en recensent Guus Bauer een merkwaardige ontdekking: tussen Nederland en België stond tijdens de Eerste Wereldoorlog een hek om de vluchtende zuiderbuur tegen te houden. Het hek is de spil geworden in zijn avontuurlijke roman Het geheim van Treurwegen.

‘Gedurende de Grote Oorlog zijn ongeveer duizend landgenoten gestorven door den dodendraad.’ Toen Bauer dit zinnetje van de Vlaamse schrijver Willem Elschot las in een biografie, wist hij dat hij een grijs gebied in de geschiedenis aangetroffen had. Het onderzoek dat Bauer vervolgens gedaan heeft en in zijn roman verwerkt heeft is bewonderenswaardig.

Grootvader vertelt
Op het middelste segment van het hek, dat door de Duitsers in België gebouwd was met behulp van dwangarbeid, bleek genoeg elektriciteit te staan om je bloed te laten koken en je ingewanden zwart te blakeren. Maar voor de bewoners van de grensstreken was een dergelijke uitvinding, net als het gebruikte prikkeldraad, absoluut een nieuwigheid. Veel….lees verder op 8weekly.nl

Plaats een reactie