Interview voor Holland Doc 24: Jong documentairetalent Robert-Jan Glas

‘Worden zijn geweest’ is een filmisch portret van zorgcentrum De Leeuwenhoek.

Regisseur Robert-Jan Glas verbleef een week lang in het zorgcentrum zonder camera. Eenmaal het vertrouwen gewonnen mocht hij daarna alles filmen dat hij wilde; en dat zie je terug. Het zorgcentrum zit vol met verbazingwekkend persoonlijkheden die Glas prachtig geportretteerd heeft.

De Tsjechische Meneer Simek bijvoorbeeld, wiens kamer vol met eigen schilderijen hangt. Hij besloot 41 jaar geleden in Nederland te blijven, omdat zijn hoed in de tuin van zijn toekomstige werkgever was gewaaid. De portretten zijn intens van kleur, hebben een zachte focus en worden afgewisseld met slow motionbeelden van de gezamenlijke ruimtes. Die surrealistische manier van vertellen zou makkelijk over de top kunnen lijken in een documentaire, maar in dit zorgcentrum komt het perfect op zijn plek. Het lijkt alsof je op een andere planeet zit, of dat je een oude kist op zolder hebt gevonden vol met curiosa.

Naar aanleiding van de uitzending van Worden zijn geweest komende zondag wilde Holland Doc 24 Robert-Jan Glas graag een paar vragen stellen.

In je film maak je veel gebruik van intense kleuren en scherpte diepte. Hoe heb je dit opgenomen? Wat voor camera heb je gebruikt?

We hebben gefilmd op een camera van Panasonic (AG-AF 101) met vaste lenzen van Carl Zeiss. Alles is gefilmd met uitsluitend beschikbaar licht. Met………Lees de rest van dit interview op Holland Doc 24

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s